Friday, April 20, 2007

3 Περσόνες του περσινού Burnt μιλούν για το φεστιβάλ: Μητέρα Φάλαινα Τυφλή, Στέλλα Ράμφου & The Boy

Και οι τρεις τους διέπρεψαν στο περσινό πρώτο Burnt Festival. Λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση, μετά βαϊων και κλάξον, του Burrnt (δηλαδή της συνέχισης του θεσμού πλέον...), μιλούν με δικά τους λόγια για την περσινή τους εμπειρία, αλλά και για την παρουσία του φεστιβάλ στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης.

Ο Διαμαντής, ψυχή (και ένα από τα σώματα) της Μητέρας Φάλαινας Τυφλής, και επίσημος εναρκτήρης του θεσμού, μας έστειλε την ακόλουθη δήλωση:
"Είναι γεγονός πως, χωρίς το Burnt Festival, η μουσική πορεία της Μητέρας Φάλαινας Τυφλής δεν θα είχε ξεκινήσει. Στις 9 Μαίου του 2006, ημέρα Τετάρτη μές στο άγχος, η Φάλαινα αναδύθηκε τυφλή και μόνη στο Μικρό Μουσικό Θέατρο, δίχως τα παιδιά της μαζί. Μετά όμως, βρέθηκε κάποιος (μεγαλο-)καρχαρίας καλοθελητής και της έκανε μερικά ενόργανα κουτσούβελα και... off we go!

Ως ένας Διαμαντής, θέλω να μοιραστώ με τους αγαπητούς αναγνώστες τον απεριόριστο σεβασμό και θαυμασμό που τρέφω στο θεσμό του Burnt Festival και, νιώθοντας βαθιά την ιδιαίτερη τιμή του ό,τι σηματοδότησα την εκκίνησή του με το ακούστικό μου σετ, να τονίσω πως χωρίς τόσο δημιουργικές βραδιές, η καλλιτεχνική ζωή αυτού του τόπου δεν πρόκειται να πάει ποτέ λοξά. Ειλικρινά, δεν είχε άδικο εκείνος ο θαμώνας με το περουκίνι που όταν, αφού κατέβηκα από το παλκοσένικο, μου είπε: "Μπράβο φίλε. Έπαιξες... πολλή ώρα!".

Και φέτος, θα είμαι και πάλι στο ΜΜΘ, με μοναδικό σκοπό να βιντεοσκοπήσω το 2ο Burrnt Festival, να το κάψω DVD και να κονομήσω, πουλώντας το στο Μοναστηράκι και, φυσικά, στα Σεπόλια.

Πρόεδρε Καμενίδη, ειλικρινά-παντοτινά, δική σου,
Μητέρα Φάλαινα Τυφλή".

Η αναιτίως ταπεινή και πραγματική αποκάλυψη της περσινής διοργάνωσης, Στέλλα Ράμφου, μας έστειλε ένα πιο ταπεινό κείμενο (γιατί βρε Στέλλα αστέρι?):
"Οφείλω να ομολογήσω πως το BURNT FESTIVAL ήταν μια εκπληκτική εμπειρία για 'μενα......ειδικά ως κοινό!!! Αλησμόνητο γέλιο, εξαιρετικές δημιουργίες και ερμηνείες από τους καλλιτέχνες-τους οποίους παρεπιπτόντως δεν θεωρώ και τόσο καμμένους!!!!!!!!!!! (Κατά την ταπεινή μου πάντα άποψη) Το περυσινό BF αναμφίβολα εγραψε τη δική του ιστορία στο καλλιτεχνικό στερέωμα... Σίγουρα ηταν απλα μια καλή αρχή.... Καλό κάψιμο και φέτος!!!!!!!"

Και τα λόγια του The Boy, του καλλιτέχνη που έκλεισε μοναδικά το περσινό πανηγύρι:
"Το Burnt Festival ανοίγει νέους δρόμους στο πως θα έπρεπε να βλέπουμε και να ακούμε. Εμμένοντας στη σχέση τραγουδιού και performance κατάφερε να παρουσιάσει κάποια από τα πιο ενδιαφέροντα acts που υπάρχουν στην πόλη μας, με το πρόγραμμα της φετινής χρονιάς με το πρόγραμμα της φετινής χρονιάς να ξεκαθαρίζει το τοπίο γύρω από την αισθητική 'burnt', νομίζω πια μιλάμε για τελείως ξεχωριστή περίπτωση φεστιβάλ, ίσως το μοναδικό ουσιαστικά avant-garde.

Κρατάω πολλές στιγμές μέσα μου από την περσινή χρονιά, τη συγκίνηση του να παρακολουθείς ένα θρύλο σαν τον Φρυόβολο Χαρούπη, την αμεσότητα της Στέλλας Ράμφου, τα ντεμπούτα από Μόνικα και Planidrome και φυσικά το αλά Dylan στο Newport επαναστατικό μισάωρο των Bolek and Lolek. Η Burnt Productions δεν χαρίζεται σε κανέναν".

0 Comments:

Post a Comment

<< Home